Fuga de Realitate

Din ce în ce mai multă lume se refugiază în lumea virtuală.

Lumea fizică din jur, capătă aspecte din ce în ce mai negative, manifestări care agresează, concepții și atitudini care devalorizează, care nu țin cont de om, de trăirile lui interioare, de nevoia lui de frumos, de bucurie, de pace, de zâmbete, de râs vesel… de prea multe nu se ține cont.

Copiii primesc prea de mici telefonul sau tableta părinților, ca să se joace – și ce mult le place!! – dar mai ales, dau voie părinților să nu se mai preocupe atât de mult de ei și să se ocupe de celelalte treburi din gospodărie sau să se odihnească.

Copilul a venit, mai ales în ultima perioadă, la dorința părinților, în multe cazuri. Posibilitățile contraceptive, pe de o parte, dar și scăderea dramatică a fertilității, măcar a unuia dintre părinți, care afectează foarte multe cupluri, conduc nu doar la o scădere a natalității, ci și la o concepție programată.

Foarte rare mai sunt cuplurile cu mai mulți copii. Fără să fie neapărat o interdicție, ca în China, ci controlat economic, căci lumea nu își mai permite.

Cu toate acestea, bucuria părinților, de foarte multe ori, se limitează la așteptarea copilului și tinde să se risipească la venirea bebelușului, cu întreaga paletă de solicitări – masă, somn, spălat, schimbat, plimbat, toate activitățile care sunt dedicate micii ființe magice care umple casa.

Rezistența fizică și psihică a multor părinți este, însă scăzută. Nu există un antrenament pentru situații care solicită implicare prelungită, schimbarea programului de somn, renunțarea la multe din obișnuințe.

Unii părinți le conștientizează și lucrează cu ele.

Alți părinți se simt captivi în colivia unui mod de viață epuizant.

Toate se depășesc cu multă iubire și cu înțelegerea că și noi am fost bebeluși cu toții. Și pentru noi au fost făcute eforturi de către părinții noștri. Și ei au avut nopți de nesomn…

Se întâmplă adesea ca soluția să fie telefonul sau tableta, care țin copilul izolat în lumea culorilor virtuale, unde totul este posibil.

Aceștia devin primii pași spre o existență în lumea virtuală.

Mai târziu, copilul poate avea probleme din această cauză, că devine dependent de tabletă, de joc, de lumea virtuală. Acolo nu are de ce să sufere. Lucrurile decurg cum vrea el. Altfel decât în realitate.

În timp, el fuge din realitate în această lume virtuală.
Și părinții îl acuză frecvent că nu iese de acolo. Pentru că el nu mai performează în lumea fizică. Nu mai are nici voință, dar nici putere. Și nici dorință, chemare.

Părinți dragi, poate că ar fi bine să vorbiți copilului vostru și să îi explicați procesul acesta, căci îl va ajuta să conștientizeze situația și să își recapete puterea și voința!

 

Cu mult drag,

Flori Mateescu