Concepția despre cancer

Încă un aspect pe care aș dori să îl pun în discuție, este legat de concepția generală despre cancer, că este o boală terminală.

Majoritatea persoanelor diagnosticate cu cancer trăiesc într-un fel senzația condamnării la moarte… și încă, trecând prin dureri cumplite înainte…

Toamna trecută, o doamnă cu niște probleme în relația maritală, care îi creau o stare depresivă, a început terapia. Imediat după sărbătorile de iarnă, a fost diagnosticată cu cancer la sânul stâng. Prima reacție a fost de revoltă.

Acum, când a început procesul de schimbare, când vede și înțelege altfel lucrurile și relația ei s-a îmbunătățit, nu se mai poate bucura de nimic, că ”i-a dat Dumnezeu cancer și o să moară!”

Aceste lucruri le-am aflat la telefon, înainte de a începe să lucrez, după sărbători. I-am spus că, dacă Dumnezeu chiar vroia să o ia, o lua și gata, că sunt multe variante, nu se mai punea problema unei boli, care îi prelungește timpul de conștientizare a unor aspecte importante din viață și din comportamentul, gândirea și ceea ce o reprezintă pe ea…

Mi-a spus că și prietena ei cea mai bună i-a spus la fel…

Și i-a dat de gândit.

După două zile de reflexie, a ajuns la convingerea fermă că ”De cancer nu se mai moare!!!” așa că va merge să facă operația, să urmeze tratamentul și să își vadă de viață în cel mai fericit mod!

A fost la mine, la un moment dat, un bărbat care făcuse cancer în urma unui șoc emoțional.

Fiica lui, care se pregătea pentru admitere la facultate, a făcut o criză de epilepsie. La anunțat soția, care s-a speriat foarte tare și nu știa ce să facă. Șocul cel mai mare pentru el a fost că era blocat în trafic, într-un ambuteiaj creat datorită mormanelor de zăpadă de pe drum și nimeni nu se mai putea mișca din loc.

A trăit furie, frustrare, neputința de a-și ajuta copilul într-o astfel de situație, când el trebuia să fie acolo să o ajute pe fiica lui. După ce problemele fiicei s-au ameliorat, el a făcut cancer…

Tocmai citisem câe ceva despre medicina germanică și știam că, în spatele cancerului, este un șoc emoțional.

L-am găsit împreună și am povestit până a reușit să conștientizeze procesul și să se descarce de tensiunea negativă.